Mogen je medewerkers werkmateriaal mee naar huis nemen voor eigen gebruik?

Het is bijzonder aanlokkelijk voor je medewerkers, want tijdens het weekend blijven alle machines, bedrijfsvoertuigen en al het werkmateriaal toch maar werkloos achter. Sta jij het toe dat je medewerkers in hun vrije tijd je materiaal of bedrijfsvoertuigen gebruiken? Geen eenvoudige vraag! We reiken je enkele overwegingen aan die je kan gebruiken om deze moeilijke kwestie uit te klaren.

Zeer veel interieurbouwers, interieurbedrijven of schrijnwerkerij kampen met deze kwestie. Per definitie zijn hun medewerkers handige Harry’s die tijdens het weekend voor zichzelf – of voor kennissen en vrienden –  regelmatig doe-het-zelven.  

Moeten ze hiervoor investeren in eigen persoonlijk werkmateriaal of mogen ze voor ‘een keertje’ jouw boor- of zaagmachine lenen? En wat te denken van je medewerker die iemand wilt helpen verhuizen en vraagt of hij hiervoor uitzonderlijk de bedrijfsbestelwagen mag gebruiken?  

Wat als?  

Spontaan zou je geneigd zijn om op deze vragen in te gaan. Op zich is daar niets verkeerd mee. Toch is het wel belangrijk om bij enkele dingen stil te staan. Wat als er iets met de machines stuk gaat of als er een ongeval gebeurt met de bedrijfswagen? Gelden er voor het gebruik bepaalde afspraken of regels waar iedereen zich aan moet houden? Geef je deze toestemming aan elke medewerker of geef je dit voorrecht alleen aan je beste krachten?  

Duidelijke richtlijnen  

Zoals je aan bovenstaande vragen ziet, is het niet zo eenvoudig. Vooraleer je het goed en wel beseft, krijg je eindeloze discussies in je bedrijf. Wij adviseren dan ook altijd om te werken met duidelijke richtlijnen die gelden voor alle medewerkers, zonder uitzondering.  

Als je het toestaat, dan moet je bepalen in welke omstandigheden, voor welke soort opdrachten (bijvoorbeeld alleen privé voor jezelf), hoe je dit aanvraagt én wat er moet gebeuren bij eventuele schade. Des te duidelijker de regels, des te minder risico op narigheid. Zet deze richtlijnen op papier en zorg dit iedereen de afspraken kent.   

Wat bij een verbod 

Wanneer je het verbiedt, is het ook belangrijk om hier helder en transparant over te communiceren. Wat zijn de consequenties als een medewerker zich niet aan  het verbod houdt? Leg ook uit waarom je deze beslissing neemt. Mits de nodige toelichting begrijpen je medewerkers vast en zeker dit standpunt. Pas het verbod consequent toe. 

 

Gericht advies?

Wil je als interieur- of kastenbouwer je bedrijf naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet hoe? Vul dan onze online zelftest in, ontdek de pijnpunten van jouw bedrijf én krijg concrete tips.

Doe de zelftest
Medewerkers atelier interieurbouw