Hoe snel is een barcodescanner terugverdiend?

Je denkt eraan om een barcodescanner te kopen om het productieproces te stroomlijnen? Twijfel je of deze investering de moeite waard is? Het antwoord zit in de terugverdientijd. Die bepaalt hoe snel de meerwaarde van deze aankoop de aankoopprijs dekt.

 

De terugverdientijd berekenen

Om de terugverdientijd te berekenen, houd je rekening met de aankoopkost en de opbrengst van de investering.

Stel dat we een barcodescanner kopen voor €2.500. Die gebruiken we om sneller productcodes in te scannen, zodat dit niet meer manueel hoeft te gebeuren.

Normaal gezien heeft een werknemer 10 seconden nodig om elk stuk in te voeren. Bij een volume van 125 stuks per dag gaan er al gauw 20 minuten verloren aan werk dat niets oplevert.

Op weekbasis is dat 100 minuten. En op een heel jaar (we rekenen 45 werkweken) kruipen er maar liefst 75 uren in deze manuele handeling.

Als we dit vermenigvuldigen met een doorsnee loon van €35 per uur, kost ons dat €2.625. De aankoop van een barcodescanner is dus op minder dan een jaar terugverdiend, simpelweg door de tijdswinst. Deze investering is dus zeker interessant.

Ook voor andere investeringen

Dezelfde denkwijze is ook op andere aankopen van toepassing, zoals een CNC-machine of een automatische materiaaltoevoer. Vraag jezelf af: wat zijn de voordelen in tijdsbesparing, kostenbesparing en kwaliteitsverhoging? Zo weet je meteen of een investering de moeite waard is of niet.