Hoe vermijd ik een overinvestering in mijn machinepark?

Heerlijk toch, de zaken gaan goed en je krijgt een pluimpje van je boekhouder. Mogelijk gaat dit samen met het volgende advies: “Je winsten worden nu toch wel te hoog. Zou je niet beter investeren in een nieuwe machine om te besparen op je belastingen?” Ons advies? Oppassen geblazen, want voor je het weet zit je met een joekel van een overinvestering. Een belastingbesparing mag nooit de enige reden vormen om te investeren in de uitbreiding van je machinepark. Waarom is dit gevaarlijk en hoe bedreigt een overinvestering je rendabiliteit? Hoe vermijd je een overinvestering? Wat te doen als je een investering hebt gedaan die je eigenlijk niet kan dragen? Wij reiken je in deze blog enkele heldere inzichten aan.  

Als schrijnwerkerij, maatwerkbedrijf of interieurbouwer is het perfect logisch dat je investeert in de uitbouw en modernisering van je machinepark. Samen met je medewerkers vormen je machines het kapitaal van je onderneming. Investeringsbeslissingen baseer je evenwel best op een heldere groeivisie en een becijferde meerjarenplanning.  

Rendement berekenen 

Vooraleer je investeert, verricht je best een doorgedreven rendementscalculatie. Daarbij bereken je exact hoeveel stuks je op je nieuwe machine moet produceren om rendabel te zijn. Is dit aantal realistisch? Kan je het vereiste extra aantal klanten ook effectief aantrekken? Beschik je over voldoende mankracht om ook de plaatsing uit te voeren? Zal de machine zichzelf met winst terugbetalen volgens de voorziene afschrijvingstermijn? Welke doelstellingen beoog je precies met de investering, een verbetering van de kwaliteit of de kwantiteit? 

Gevoelsmatige beslissingen 

Bovenstaande berekeningen maak je vooraleer een nieuwe machine aan te kopen. Jammer genoeg verloopt het in de praktijk vaak anders. Veel investeringsbeslissingen worden genomen na boekhouder advies of op basis van het gevoel. Ook een ‘drukke periode’ volstaat niet om snel snel te beslissen over een uitbreiding van je machinepark. In die situatie kom je altijd te laat en beschik je over een povere onderhandelingspositie bij de machineleveranciers. 

Overdimensionering machinepark 

Als je investeert zonder cijfermatige onderbouwing riskeer je een overdimensionering van je machinepark. Dit heeft een grote negatieve impact op je rendabiliteit. Om je machines te kunnen betalen, moet je voldoende stuks kunnen produceren. Dit betekent dat de machine op weekbasis voldoende effectieve draaidagen moet behalen, zonder al te veel stilstand.  

Vicieuze cirkel 

Als je het vereiste aantal stuks structureel niet behaalt, kan je niet anders dan je offerteprijzen te verhogen. Hiermee prijs je jezelf uit de markt én ontvang je minder bestellingen. Voor je het weet zit je gevangen in een vicieuze cirkel. Prijzen verlagen om extra stuks te kunnen fabriceren, vormt een andere optie. In dat geval riskeer je evenwel problemen door het gebrek aan mankracht om alle geproduceerde maatwerk kwaliteitsvol te kunnen plaatsen.  

Overcapaciteit op sectorniveau 

Wanneer we de analyse maken voor de volledige interieursector, dan vrezen we een globale overcapaciteit. Door de drukte tijdens de coronacrisis – iedereen wilde renoveren! –  besloten veel interieurbedrijven uit te breiden én te investeren. Begin 2023 zitten we evenwel op een kantelpunt. De prijzen voor bouwen en verbouwen swingen de pan uit, waardoor projecten worden uitgesteld of – erger nog – definitief van tafel verdwijnen. Deze overcapaciteit op sectorniveau versterkt je problemen bij een eigen overinvestering.  

Wat doen?  

Wat moet je doen als je toch te veel investeerde en nu kampt met een overcapaciteit? Eén van de oplossingen omvat het zoeken naar samenwerkingsverbanden met zelfstandige plaatsers. Zij beschikken niet over eigen productiemogelijkheden én focussen zich volledig op het plaatsen van maatkasten. Zij hebben nood aan een betrouwbare productiepartner die stipt de gevraagde materialen aflevert. Mogelijk bieden zij een uitkomst en kan je door het opzetten van samenwerkingsverbanden je machines beter laten renderen.  

Zoek je zo’n plaatsingspartner? Laat het ons weten. Wij kennen bijzonder veel bedrijven die actief zijn in de interieurbouw en vinden in ons netwerk mogelijk een geslaagde match voor jou.   

 

Gericht advies?

Wil je als interieur- of kastenbouwer je bedrijf naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet hoe? Vul dan onze online zelftest in, ontdek de pijnpunten van jouw bedrijf én krijg concrete tips.

Doe de zelftest
Machinepark interieurbouw