Waarom je als interieurbouwer best investeert in back-ups, ICT-beveiliging en reserveonderdelen?

Door de automatisering van het ontwerp- en productieproces zijn steeds meer interieurbouwers, schrijnwerkerijen en maatwerkspecialisten volledig afhankelijk van ICT. Zonder hun computernetwerk functioneert niets meer en ligt het volledige productieproces stil. ICT levert onnoemelijk veel efficiëntievoordelen. Deze medaille heeft evenwel ook een keerzijde. ICT maakt je bedrijf bijzonder kwetsbaar.  Hoe snel ben je opnieuw ‘up & running’ als het volledig misloopt? Ben jij voorbereid op hacking of een volledig netwerkfalen? Een gewaarschuwd en goed voorbereid bedrijf is er twee waard. Datzelfde geldt trouwens ook voor je hardware en je machinepark. Hoe snel kan je leverancier een cruciaal vervangonderdeel leveren bij een eventuele panne?  

Bij mooi en zonnig weer denken we amper aan een mogelijk snel opkomende storm. Datzelfde geldt ook voor je machinepark en je ICT. Als alles loopt zoals het hoort, genieten we van de efficiëntie en denken we niet aan de mogelijke risico’s.  

Toch is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Het inschatten van potentiële bedrijfsrisico’s en het stellen van de ‘wat als’-vragen, bespaart je heel wat ellende wanneer het misloopt. Met een goede voorbereiding beperk je de downtime en het verlies.  

Gezond ICT-netwerk 

Vanuit Vlecad zien we twee grote risico’s bij interieurbedrijven. ICT omvat één van deze risico’s. Is je bedrijfsnetwerk voldoende sterk beveiligd tegen ongewenst bezoek? Wat is het risico op een gijzeling door hackers? Worden elke dag op een correcte manier back-ups gemaakt van al je gegevens? Denk niet te snel dat dit jou niet overkomt.   

Wij adviseren om hiervoor beroep te doen op een gespecialiseerde ICT-partner. Service en preventief onderhoud van je netwerk zijn cruciaal. Omdat bedrijven in de interieursector specifieke ICT-behoeftes hebben, specialiseren wij ons met dochterbedrijf Vlecon in deze markt. Zo kan je ons inschakelen voor een ICT-audit, waarbij we de zwakke plekken van je netwerk in kaart brengen en preventieve veiligheidsmaatregelen voorstellen.    

Je machinepark 

Het tweede bedrijfsrisico situeert zich in je machinepark. Zonder machines, geen productie. Op elk moment kan er wel een cruciaal onderdeel stuk gaan. Beschik je zelf over een aantal cruciale reserveonderdelen? Of maakte je met de machineleverancier contractuele afspraken over de interventiesnelheid en de vereiste beschikbaarheid van essentiële reserveonderdelen? Dit is geen overbodige luxe. Elke dag dat je productie stilligt door het falen van je machines, kost je handenvol geld! 

Contacteer ons