Het principe van ‘Profit First’: zet je winst meteen apart!

Als we één boekentip moeten geven die je als zaakvoerder van een schrijnwerkerij, interieurbedrijf of kastenbouwer best leest, dan is het ‘Profit First’ van Mike Michalowicz. Hij introduceert met zijn boek een bijzonder eenvoudig principe dat je als zaakvoerder eenvoudig toepast én je meteen heel wat financiële gemoedsrust geeft. Zijn advies? Zet de winstmarge die je op een project binnenhaalt na de betaling meteen op een afzonderlijke bankrekening. Zo heb je direct zicht op je werkelijke verdiensten.

Binnen de enorme wirwar aan inkomsten en betalingen is het bijzonder moeilijk om als zaakvoerder het overzicht te behouden. Hoeveel moet ik nog betalen aan BTW, belastingen, lonen en aankopen? Welke winst houd ik per project en aan  het einde van de maand nog over voor mezelf?  

Met de principes van ‘Profit First’ creëer je voor jezelf op een eenvoudige manier dit overwicht en voorkom je cashproblemen. Op elk moment beschik je over voldoende financiële middelen om aan je verplichtingen te voldoen.  

Analyse en verdeling 

Zelf passen we het ook toe voor Vlecad. Na een korte toelichting aan mijn boekhouder, was hij er ook meteen enthousiast voor. Samen hebben we de vereiste denkoefening gemaakt. Zo is het belangrijk om per grote uitgavenpost te analyseren welke percentages we van de inkomsten hiervoor moeten opzijzetten. Voor Vlecad werk ik met vier grote kostenposten:  

  • De winst: dit is de marge waarop we per factuur mogen rekenen 
  • BTW en belastingen: alle financiële overheidsverplichtingen waaraan we moeten voldoen. Hiervoor rekenen we op zo’n 17 procent.
  • Investeringen: de afbetaling van onze investeringen en het geld dat we voor toekomstige investeringen als spaarpotje opzijzetten. 
  • Kosten: alle vereisten aankopen, maar ook de salarissen van alle medewerkers 

Tal van voordelen 

Wanneer een factuur betaald wordt, verdelen we volgens de vastgestelde percentages alle inkomsten over vier verschillende bankrekeningen. Dit kan je automatisch regelen via je bank.  

Hierdoor zien we letterlijk onze ‘winstrekening’ groeien, wat motiveert én het mogelijk maakt om veilig op elk moment winst uit de onderneming te halen. Bovendien heb je zo een permanente controle op je winstmarge. Klopt deze nog? Zijn we als bedrijf nog voldoende rendabel?  

We hebben bovendien gemoedsrust, want we zijn zeker dat we op elk moment de BTW en alle belastingen kunnen betalen.  

We creëren daarnaast stapsgewijs een welgekomen spaarpotje voor investeringen.  

Ook onze medewerkers en leveranciers mogen op beide oren slapen, want de financiële middelen voor de salarissen en aankopen worden netjes gereserveerd. We hebben bovendien een goed zicht op onze kosten, waardoor we deze perfect onder controle kunnen houden. 

Samengevat, Profit First biedt mentale gemoedsrust én een handige aanpak voor cashflowplanning.  

 

Gericht advies?

Wil je als interieur- of kastenbouwer je bedrijf naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet hoe? Vul dan onze online zelftest in, ontdek de pijnpunten van jouw bedrijf én krijg concrete tips.

 

Doe de zelftest
Papierwerk